Начало ЗА ДОМА Как да разбудите спящите пъпки на орхидеята, за да я размножите и...

Как да разбудите спящите пъпки на орхидеята, за да я размножите и да цъфти отново и отново!

670
Сподели

Орхидеите са комбинация от ярки цветове, минимализъм и уникални форми. Рано или късно собствениците на тези цветя мислят за развъждане на любимите си видове.

Изглежда, че такова взискателно растение никога няма да даде потомство у дома. Но както се оказва, няма нищо сложно в размножаването на орхидеи. Процесът обаче не е бърз, трябва да сте търпеливи.

И така, от статията ще научите как да събудите спяща пъпка на орхидея. Какво представлява и как изглежда? В ботаниката пъпката е зародишът на част от растението. При фаленопсисите се намира върху цветоноса и от тях може да получите ново растение – кейки.

 

Период на пробуждане

Възможно е да се събудят спящи пъпки на орхидея по време на активния растеж на листата и кореновата система. В природата това се осъществява с топлина и валежи. У дома трябва на орхидеите да се създадат подобни условия, стимулиращи процеса на възпроизвеждане. С течение на времето пъпките ще се събудят.

В естественото местообитание пъпките се събуждат с настъпването на сезона на дъждовете. Именно в това време цветето натрупва влага, абсорбира хранителни вещества и събира сили, за да създаде потомство. За да събудите пъпките на домашните орхидеи, трябва да пресъздадете микроклимат, подобен на естествения.

Как да събудим спяща пъпка:

Намалете положителната дневна светлина в сравнение с периода на цъфтеж. Преместете саксията на частична сянка. Създайте разлики: дневната температура да бъде + 25-30 ° С, а нощната температура съответно + 15-17 ° С. Опръсквайте най-малко пет на ден мястото на спящата пъпка. Използвайте високо азотни торове за отглеждане на зелена маса.

В случай, че по този начин не се получи може да използвате стимулатор, например Цитокининова паста. Премахнете внимателно с игла ципата на спящата пъпка. Намажете тънък слой от пастата върху спящата пъпка. След 7-14 дни пъпката ще  започне да се събужда и постепенно да се развива ново растение или цвят.

Третият вариант е чрез резник от цветоноса. Защитната люспа на спящата пъпка се отстранява, на около 3 см. от нея се реже отгоре и отдолу. Така полученият резник се поставя с пъпката нагоре в плитък съд върху смес от много фин субстрат и мъх. Намокря се и се покрива с найлон, като целта е да се създаде малък парник, който се поставя на топло и осветено място (но НЕ на пряко слънце).

На 3-4 дни парникът се отваря и се напръсква с вода. След около месец от заспалата пъпка трябва да започне да расте кейка, която за около два-тримесеца да достигне височина от около 4-5 см. Засаждането на кейката, било то от цветонос или от резник в субстрат в самостоятелна саксия, става след като са поникнали поне три корена с дължина 5 см и три листенца.