Начало КЛЮКАРНИК Стефан Данаилов и жените, с които си партнираше-Едни от най-красивите актриси

Стефан Данаилов и жените, с които си партнираше-Едни от най-красивите актриси

326
Сподели

Стефан Данаилов и Невена Коканова във филма “Дами канят”. Той е автомобилен инструктор, тя – поредната курсистка, която усеща силата на неговите ласки…

Стефан Данаилов е прегръщал много красиви актриси

 Кои и колко са жените на Стефан Данаилов? Това е въпрос с космическа трудност, все едно да броиш звездите.

Защото Ламбо обичаше жените, но и жените обичаха Ламбо. Ако приложим холивудската мярка – колко красиви и знойни звезди е “държал в обятията си” еди-кой си знаменит актьор, то Стефан Данаилов е без конкуренция у нас. Най-популярният български актьор е пръгръщал и целувал почти всички наши актриси. И немалко чуждестранни. Имам предвид прегръдките във филмите и театралните постановки, разбира се.

Колко от тези жени Ламбо е обичал зад кадър и зад кулисите, си е негова работа и ние като възпитани хора няма да надничаме през ключалката. Най-истинската, жената с главно Ж в живота на Стефан Данаилов е съпругата му Мария Тя е не само най-голямата му любов, но и опора, пристан, муза, съветник, душеприказчик…

Вълнолом, който може да разбие тревогите и съмненията му. Архангелът, който укротява “слабите му ангели”. Мъжкото момиче от песента, изпълнена от Маргарита Хранова и самия Ламбо, което мълчаливо подрежда неговите мъжки ризи, мъжки надежди и мъжки капризи…

С Анета Сотирова в „От нищо нещо“

Историк по образование Мария е най-красивата и най-сниманата родна манекенка през 60-те години на миналия век. Често е на първите корици на списанията “Лада” и “Жената днес” (други май нямаше), участва в дефилета с тоалети на Центъра за нови стоки и мода (ЦНСМ) и обира мъжките въздишки и погледи. Любовта й спечелва Вили Цанков, млад режисьор, интелектуалец и един от най-интересните мъже в София по онова време. Двамата се женят, ражда им се син, когото кръщават Росен.

До 7-ата си година момчето е отгледано от баба си по майчина линия. Един хубав ден кака Росица Данаилова, сестрата на Ламбо, го запознава с Мария, която е с няколко години по-голяма от него. Студентът от ВИТИЗ е като поразен от гръм, както казват сицилианците при внезапното мъжко влюбване от първи поглед. След упорито ухажване Мария пада в крепостта Ламбова, а Вили Цанков стаява наранените си чувства и като истински рицар благородник приема и прощава горещата им любов.

Красавицата Барбара Брилска партнира на Ламбо във филма „Умирай само в краен случай“

Остава техен най-добър приятел и през годините празнуват заедно всички семейни празници. Вили Цанков уважава таланта на младия си съпереник и му дава ролята на Бургундеца в историческия епос “Сватбите на Йоан Асен”. Другата официално призната от Стефан Данаилов негова голяма любов е Аня Пенчева. Ама то си е грях да видиш Аня и да не се влюбиш в нея! Ламбо леко повдига завесата на тази може би изпепеляваща любов в биографичната си книга “Романът на моя живот” . Но нищо повече, освен че говори с изключително уважание към колежката си. Аня е поканена в Народния театър през 1987 г. и продължава да играе на сцената му. Тогава актьор №1 там е Данаилов. А някъде между кулисите Аня за първи път среща Ивайло Караньотов, който е сценичен работник там. Двамата са семейство и до днес.

Галантен кавалер на Пепа Николова в „Понеделник сутрин“

През 1985 г. излиза филмът “Поема”, в главните роли на който са Ирен Кривошиева и Стефан Данаилов. Една типична социстория, разказана от сценариста Александър Томов. Едва ли много хора си спомнят за този филм. Но той остава в историята като любовна среща между Ирен и Ламбо. След нея тя забременява, ражда син Владимир, с когото заминава в САЩ и след години гръмна скандалът. На житейския финал Мария прости и това похождение на съпруга си. Ирен казва, че живее щастливо с шестия си съпруг. А Владимир Стефанов Данаилов учи в САЩ за лекар.

С гръцката актриса Катерина Дидаскало в „След края на света“

Когато завършва ВИТИЗ, Стефан Данаилов е разпределен в Пловдивския театър. А там се е събрала артистична трупа, която гъмжи от млади красавици: Цветана Манева, Катя Паскалева, Елена Райнова, Северина Тенева, Соня Маркова, Илка Зафирова… Както се казва гаджета, та дрънкат. Ламбо обаче няма шанс да играе с тях на сцената, защото е грабнат от телевизионната суперпродукция по български “На всеки километър”.

Но ето какво ми разказа приживе Тодор Колев за ония луди, млади актьорски преживявания. След представленията актьорите обикновено се събират в някой от баровете или в “Общежитието”, както наричахат голямата къща, в която всичките живеят. Една нощ компанията пак е на бар и към един часа Стефан казва, че ще си тръгва. Всички са почерпени и не искат да си развалят густото, но Ламбо е непреклонен. Сутринта трябвало да става рано за снимки. На всички им става неприятно, а Тодор Колев решава да му погоди за наказание и назидание някакъв номер.

Ламбо и Ирен Кривошиева във филма „Поема“. От любовната им забежка се ражда синът Владимир.

По някое време в бара влиза известната пловдивчанка Минка, която заради “професията” й наричат “електронната пушка”. Тя също остава разочарована, когато разбира, че Ламбо си е тръгнал. И тогава на Тодор му хрумва “злокобното отмъщение”. Предлага на Минка да я заведе при Стефан. Всички знаят, че той не заключва вратата на стаята си, защото сутрин идват да го будят за снимки, а той спи “като заклан”. Ако заключи, има опасност да не чуе звънеца.  Тодор Колев завежда “електронната пушка” в общежитието и я вкарва в стаята на Ламбо. “Сергей спеше дълбоко – разказваше Тодор. – Казах й на Минка да се съблече спокойно, да си легне при него и заранта, когато се събуди, да се опознаят по-добре…”

Като съпруг на Катя Паскалева в „Иван Кондарев“

И както той преполага, така и става: идват от продукцията и влизат в стаята на бате Сергей както всеки път, без да чукат. Виждат Ламбо в леглото с гола жена до себе си Той се събужда, но въобще не може да си спомни какво е правил вечерта и защо тази жена е в леглото му. През целия ден на снимките си мисли какво точно е станало. Разбира се, сеща се, че са му скроили номер. В “На всеки километър” по героя му най-напред си пада млада циганка от катуна. В ролята е Пепа Николова. Двамата са играли преди това в “Понеделник сутрин” – тя е Тони – момиче с леко поведение, той е Кръстьо – работник в бригада за комунистически труд. Според сценария Кръстьо трябвало да преспи с Тони, но режисьорите Пискови нещо размислили.

С Невена Коканова си партнират и в сериала „На всеки километър“.

Когато преди години казах този факт на Пепа Николова, тя възкликна: “Боже, какво съм изпуснала?! Да ме целува самият Стефан Данаилов!”. В “Дами канят“ около автомобилния инструктор Яким – героя на Данаилов, пърхат 9 (девет) красавици курсистки: Невена Коканова, Цветана Манева, Мариана Димитрова, Доротея Тончева, Мария Статулова, Йорданка Кузманова, Боряна Пунчева, Илка Зафирова и… симпатягата Надя Тодорова. И всичките му се натискат, и към всички той разтвори голямото си сърце, и на никоя не отказа ласки… С Невена Коканова Ламбо си партнира още през 1963 г. в първия си професионален филм “Инспекторът и нощта”. Той е нахаканият младеж Том, влюбен в красивата “лека жена” Жана (Коканова). Двамата са заедно още в няколко филма, в “Искам Америка” (1991) изиграват късна и някак тъжна любовна сцена.

В мемоарната си книга Ламбо пише следното за най-добрата ни актриса: “Отношението ми към Невена Коканова се променяше през годините. Гледах я като хубава жена, като актриса, като нещо повече от партньорка. Беше светъл човек, добър и кротък. Голяма звезда, но никога не спекулираше с популярността и с красотата си. Не мога да кажа какво е ставало в душата й през цялото време. Нашите отношения преминаха през различни фази, но негласната коректност помежду ни остана…” Във филма “Морето” Ламбо си пада по красивата Северина Тенева и двамата снимат гореща любовна сцена на брега, заливани от ноемврийски вълни. Той коректно уточнява, че партньорката му е била с гащи. В “Князът” целува нежно и много Виолета Гиндева.

С още една красива полякиня – Ева Шигулска в „24 часа дъжд“

В “Черните ангели” и “Нона” има страстни сцени с Доротея Тончева. В “От нищо нещо” ревниво опипва Анета Сотирова, докато я пита защо е само по нощница. “Топло ми е”, оправдава се уплашената съпруга, а Панчо (Ламбо) се сопва: “И на мене ми е топло, но не съм без гащи!”. В “Търновската царица” е д-р Старирадев и спи с Камелия Тодорова, красива, млада и сочна като малинка. В “Иван Кондарев” се любува и наслаждава на красиво разголената Катя Паскалева. В “Обич” в него постепенно се влюбва Виолета Донева. Елена Димитрова пък се влюбва в него от първи поглед в “Този истински мъж”. В “Маневри на петия етаж” е съпруг на Искра Радева и бивш съпруг на Мая Зуркова. А в сериала “Стъклен дом” е мъж на чаровната Елена Петрова… А какво става на международния женски културен фронт?

С Пепа Николова в епизода „Циганката“ от „На всеки километър“.

С полската актриса суперкрасавица Барбара Брилска Ламбо се запознава в Лондон, по време на снимките на филма “Умирай само в краен случай” на режисьора Милен Гетов. В биографичната си книга Стефан споменава за преживяното с полякинята: “…Тогава аз отидох в нейната стая. Останах там няколко дни. Беше красива авантюра, но не и любовна история…” И с още една полска актриса – красива и знойна, Ламбо мери талант и сексапил. Става дума за Ева Шикулска във филма на Владислав Икономов “24 часа дъжд”. В българо-съветската продукция “Юлия Вревска” Стефан е в дует с очарователно нежната руска актриса Людмила Савелиева. Той е българинът Карабелов, който живее в Петербург. Според авторите на сценария “кратките срещи на Вревска и Карабелов поставят началото на една голяма любов, извисена до саможертва…” Много убедителен е Ламбо, умее ги той тия неща със саможертвените любови.

С нежната рускиня Людмила Савелиева в „Юлия Вревска“

Романтично-еротична сцена има в “След края на света” с наистина впечатляващата гръцка актриса Катерина Дидаскалу. Той е проф. Алберт Коен, евреин, тя – Аракси Вартанян, арменка. След много години двамата се опитват да съберат останките от детската си любов, попиляна от политическите ветрове, издухали хората от различни етноси в Пловдив. Много е въздействаща сцената, казвам ви. В края на 60-те и началото на 70-те години по телевизиите вървят три сходни сериала: в България – “На всеки километър”, в СССР – “17 мига от пролетта”, и в Полша – “Залог, по голям от живота”. В главните роли са съответно Стефан Данаилов, Вячеслав Тихонов и Станислав Микулски. На чехословашкото списание “Квиети” му хрумва да направи анкета сред читателките си кой е най-големият чаровник от тримата И кой, мислите, печели състезанието?

И Цветана Манева не устоява на чара на Ламбо като автомобилен инструктор.

Стефан Данаилов, разбира се! Ами помните ли онази красива френска певица – Вероник Жано, която гледаше с любовно блеснал поглед към Ламбо, докато той подскачаше в такт: Аз съм от Твърдица, ти си от Париж, но една искрица блесна в нас и виж – сега мълчим смутени двама, в плен на любовта, за нея километри няма, малък е света. Български не знаеш, с френския съм в мрак, на “Шанел” ухаеш, аз на “Ален мак”. Сега те чувствам много близка, как не ме е срам. Колко много искам обич да ти дам. Преди години попитах Доротея Тончева какво е за една актриса да бъде екранна любовница на Стефан Данаилов.

Лебедовата песен на Ламбо на театралната сцена е в постановката „Артистката“. Играе с някогашната си голяма любов Аня Пенчева.

“О, много хубаво! – възкликна спонтанно Доротея. – Много хубаво… беше. Ламбо е великолепен партньор. Тогава всички момичета от цяла България бяха влюбени в него. Той беше красавецът, беше еталонът, сънуваха го нощем. Пред дома и гримьорната му имаше опашки. Ние с него сме приятели преди още да се срещнем в киното (във филма “С дъх на бадеми” (1967) – б.а.) Нашето е едно велико приятелство.” И всенародното приятелство със Стефан Данаилов е велико. Няма българин, който да е равнодушен към направеното от актьора.