Начало ЗА ДОМА Как да почистим решетките на абсорбатора от мазнини само с натурални средства

Как да почистим решетките на абсорбатора от мазнини само с натурални средства

628
Сподели

Независимо от мощността, вида или размера, грижите и почистването са много важни за аспираторите.

Рано или късно мазнините и саждите се натрупват върху решетката и вентилаторите, както и върху тялото му.

Така в началото се губи атрактивният външен вид. Тогава повърхността става лепкава от мазни отлагания, а запушената решетка не предпазва от дим и миризми.

Освен това всичко може да свърши още по-лошо – устройството може просто да изгори, а това е опасност от съвсем различно ниво. Ето защо, нека помислим как правилно да поддържаме абсорбатора чист, независимо от вида на замърсяването.

КАК ДА го ПОЧИСТИТЕ 

Ако забележите, че е започнал да се справя по-лошо със задълженията си, върху него са се появили мазни петна и звукът се е променил по време на работа, това може да е индикация за замърсяване. Трябва бързо да започнете да почиствате устройството и как да го направите, ще ви разкажем сега

Ако нямате под ръка специални почистващи препарати нека да видим какво може да се използва като алтернатива.

 

Оцетна киселина и лимон

Просто вземете един лимон и го нарежете на големи парчета, за да ви е удобно да държите в ръката си. Разтрийте мрежата с този лимон и изчакайте 15 минути. Лимоновият сок ще ви помогне да изтриете мазнините от повърхността и ще спестите време и нерви. Има и друг вариант с лимонена киселина? Разтворете 2 супени лъжици в 1 литър вода и поставете мрежата в този разтвор за половин час. Сега справянето с мазнините ще бъде много по-лесно.

Оцетната киселина също се справя добре дори със стари мазнини. Само не я бъркайте с оцет – той няма да се справи. Поставете мрежите в плосък съд с оцетна киселина за 15 минути. След това просто преминете върху твърдата страна с гъба или тел. Извършете цялата работа с ръкавици.

Сода за хляб

Друга алтернатива на химията за почистване

Намерете подходящите прибори за почистване, не трябва да е по-малка от самата мрежа. Напълнете с вода почти до върха и го поставете на котлона

Изчакайте да заври и след това оставете на минимален огън. Постепенно изсипете содата на пропорции 1 супена лъжица сода на 5-6 литра вода. Гледайте кипящата течност.

Потопете мрежите във вряла вода със сода за 15-20 минути, докато мазнините и саждите започнат да се отдалечават от повърхността. Ако водата е твърде мръсна, източете и я сменете толкова пъти, колкото е необходимо.

Извадете, минете с твърда четка и изплакнете в топла вода.

 

Амоняк Между другото, ако изобщо нямате друга алтернатива, тогава го изпозлвайте. Екстремен инструмент, тъй като почистването с него е придружено от много силна неприятна миризма.

Отворете прозореца и сложете маска или респиратор. Сварете вода в подходящ съд. Изсипете амоняк в пропорции 100 мл на 6 литра вода. Изключете огъня. Потопете решетката във водата за час-два. Почистете добре всички компоненти с твърда гъба и избършете чистите части с хартиени кърпи.

Както можете да видите, няма нищо сложно в висококачественото почистване с домашно материали . Освен това, това не изисква специални почистващи препарати, можете да правите с това, което всеки има у дома. Разбира се, ще отнеме известно усилие и малко време, но резултатът си заслужава.

 

Източник: За жената