Начало ЗА ДОМА Ето как се подготвят луковиците на лалета и нарциси за следващата година

Ето как се подготвят луковиците на лалета и нарциси за следващата година

133
Сподели

Кога да копаем лалета и нарциси след цъфтежа е цяла наука. В крайна сметка не винаги дори опитният градинар може да копае нарциси и лалета правилно и навреме след цъфтежа.

Разбира се, тези растения не могат да бъдат изкопани, така че земята да не ходи цялото лято, а самите цветя да се размножават, луковиците им трябва да бъдат изкопани.

Така че, използвайки съветите на опитни градинари, можете да определите кога растенията трябва да бъдат подрязани и кога да копаете. В крайна сметка, ако не се придържате към това правило, тогава можете да унищожите всички крушки.

Приготвяне луковици на лалета и нарциси за зимата

Преди най-накрая да решите дали да изкопаят луковиците и нарцисите за зимата, те трябва да бъдат подготвени за това. В края на краищата процесът на изкопаване на луковиците на тези растения е не само да ги изкопаете, но и правилно да се подготвите за този етап. В противен случай луковицата може да не узрее и в крайна сметка, за съжаление, да не презимуват.

За да определите дали цвете е готово да бъде изкопано, просто го докоснете. Така че, ако цветното стъбло е станало еластично и се огъва много лесно, това показва, че цветето е готово да бъде изкопано. В същото време това може да се види и визуално, защото в този случай листата на цветето пожълтяват и започват да изсъхват.

В този момент е много важно да отрежете цветето. Трябва да направите това правилно, като оставите не повече от два листа отгоре на стъблото, в случай на лалета, и 10 см, ако това са нарциси. След тази процедура растението трябва да се полива, така че луковиците да растат малко.

Това обаче не означава, че растението трябва да се напълни с вода. За да направите това, направете малка дупка близо до реда на цветята и изсипете вода в него, след което луковиците трябва да бъдат заровени. Това се прави с цел да се предотврати изпаряването на влагата. Е, разбира се, не забравяйте за торта. В крайна сметка, единственият начин да обогатите луковиците с полезни вещества.

 

Изкопайте луковиците на лалетата след цъфтежа

След като лалетата са подготвени за изкопаване, си струва правилно да определите времето за тази манипулация. Като правило сортът лалета играе огромна роля в това. Така че, ранните сортове могат да бъдат изкопани вече в средата на юли, но късните сортове – в края на юли.

Въпреки тези инструкции си струва да разгледате външния вид на стъблото. Щом тя е покрита със защитен слой от светлокафяв цвят, това подсказва, че е време да изкопаете луковиците.

Но за да се съхраняват добре луковиците на лалетата, струва си да спрете да поливате седмица преди да изкопаете. Опитните градинари също се съветват да изберете сух и слънчев ден за това, така че луковиците на лалета да не изгният. Някои казват, че това трябва да се прави въз основа на лунния календар на градинаря, който казва, че изкопаването на растенията става само на намаляващата луна.

Изкопайте луковици от нарциси след цъфтежа

За разлика от лалета, луковиците от нарциси не трябва да се копаят всяка година. Това трябва да се направи само ако крушките са твърде големи и се струпват една върху друга. По правило това се случва на всеки 5-6 години.

Въпреки факта, че нарцисите цъфтят преди лалета, те все още трябва да бъдат изкопани много по-късно, тъй като луковицата им не може да се съхранява дълго. И си струва да ги изкопаете едва тогава, за една година, листата им ще станат напълно жълти. Всъщност до този момент крушката изяжда хранителни вещества от зеленината си.

За да не загубите точното местоположение на цветето и така че листата да не пречат на други цветя, опитни градинари съветват да ги сплетете в плитка. Независимо от това, дори и в този случай е много трудно да се определи точното време за изкопаване на луковиците от нарциси.

За да отрежете листата на нарцисите е само когато стане напълно жълто, след което в рамките на седмица или две си струва да изкопаете луковиците от нарциси. В този случай трябва да сте много внимателни, за да не повредите крушките. Ето защо е по-добре да използвате градински вили.

Правила за съхранение на луковици и луковици нарциси

Изкопавайки луковиците на любимите си цветове, не бива да мислите, че всичко това е приключило. В крайна сметка остава да обработваме крушките и, разбира се, да ги съхраняваме правилно.

За да се измият луковиците и нарцисите след копане, струва си да направите солен разтвор (1 литър вода и 1 супена лъжица сол). След почистване на луковиците от мръсотия, те трябва да се потопят в такъв разтвор, за да се отървете от вредители.

След това си струва да изсушите крушките. На този етап трябва да сте много внимателни, в противен случай може да загинат недостатъчно изсушени крушки. Това важи особено за нарцисите, тъй като те имат много кратък срок на годност.

За съхранение на луковици от лалета си струва да използвате тъмно място с добра вентилация и температура 21 градуса. През есента тази температура трябва да бъде понижена до 16 градуса. Освен това вентилацията ще бъде много важна за тях. Що се отнася до нарцисите, струва си да използвате по-хладни места, за да ги съхранявате. Идеален вариант в този случай може да бъде плевня.

 

Източник: За жената